Vlechtbrood

De dagen worden weer langer, nog even en dan hoef ik niet meer elke dag in het donker heen en weer te rijden naar m’n werk.

Hoewel de krokussen, narcissen en sneeuwklokjes nog niet helemaal opgekomen zijn, voelt het voor mij wel alsof de lente elk moment de hoek om kan stappen om in volle kleurenpracht te ontploffen. Ja, kom maar op, ik ben er wel weer aan toe, ontplof maar!

Dus, de lente komt er weer aan… of misschien voorlopig nog niet, nou en! Om de terugkeer van het licht te vieren maak ik lekker een vlechtbrood.
Als bonus zien jullie mijn trouwe ‘Kenny de Keukenklopper’ in actie, isn’t he adorable!

Waarom ik precies een vlechtbrood maak? Korte versie: Licht, lente, tijd om te vieren. Lange versie: dat  zou ik uitgebreid kunnen uitleggen maar dan wordt deze post wel erg lang. Bovendien zijn er zoveel bronnen op Internet die dat veeeeeel beter kunnen uitleggen. Ik wil je gewoon gezellig mijn recept vertellen zonder al te veel paganistisch geneuzel. Ik verwijs je graag door naar google met de volgende steekwoorden: Imbolc, Brigid’s Day en braided bread, go have fun and learn something 🙂

Uitgelezen, mooi? Dan gaan we aan de slag!

Psst, eigenlijk is onderstaand recept het standaard recept wat ik altijd gebruik als ik zelf brood maak, alleen gebruik ik hier wit meel ipv half wit en half volkoren wat ik normaal doe. Niet doorvertellen hoor!

Dit is wel handig om te hebben voordat je begint:

  • Mengkom
  • Schone theedoek
  • Weegschaal
  • Optioneel een mixer met deeghaken of staande mixer, maar het kan ook met de hand

 

Wat heb je nodig voor het brood?

bloem

500 gram wit broodmeel

suiker

15 gram suiker

zout

9 gram zout

gist

8 gram Instant gist

olie

20 gram olijfolie

water

300 gram/ml warm water

Zo maak je het:

Voeg alle droge ingredienten (bloem, suiker, zout en gist) samen in een kom en meng deze goed. Voeg daarna de olie toe aan het water en meng, onder constant mixen, het water/olie mengsel door de droge ingredienten.

droge_ingredienten

Droge ingredienten mengen

Blijf mixen totdat het deeg een samenhangende gladde bal wordt, dit kan wel even duren..in Kenny de Keukenklopper duurt dit ongeveer 7 a 8 minuten. Als het deeg helemaal glad is en niet meer aan de kom of je handen plakt is het goed.

mengen

Kenny de Keukenklopper is hard aan het werk

Maak vervolgens een mooie ronde bal van je deeg en leg het terug in de mengkom, dek af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warm plekje.

voorrijzen

tijd om 30 minuten te slapen 🙂

Na 30 minuten rijzen is het deeg verdubbeld in grote.

narijzen

Na 30 minuten rijzen

Verdeel het deeg in 3 gelijke porties, druk de lucht er uit en rol er 3 strengen van.
Vervolgens vlecht je de strengen en plaats je de vlecht op een bakplaat. Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen onder de schone theedoek.

Tip van flip: Zet tijdens deze 30 min meteen je oven aan op  250 graden om voor te verwarmen.

voorrijzenvlecht

Voor het rijzen

narijzenvlecht

….en na het rijzen

Na de tweede keer 30 minuten rijzen kan je hem afbakken, voor een mooi glanzend laagje kan je het deeg bestrijken met een losgeklopt ei. Heb je zin in extra’s, voeg dan sesamzaadjes of andere zaden/pitten toe nadat je het brood bestreken hebt (daarmee benadruk je zeker het vruchtbaarheids-aspect van dit brood ), let wel op met afbakken als je zaden/pitten gebruikt. Leg na zo’n 10/15 minuten een stuk aluminiumfolie over je brood, anders branden je zaadjes aan.
Schuif het brood (bestreken of onbestreken) in de voorverwarmde oven en pas de temperatuur aan naar 220 graden celcius. Ik heb een convectie (hete lucht) oven dus zet hem op 200 graden, anders gaat het te hard… Know your oven and it’s quirks!

Bak het brood af in 30 tot 40 minuten, als je op de onderkant klopt moet het hol klinken, is dat niet het geval doe het brood dan nog even 5 a 10 minuutjes terug in de oven.

En na een half uurtje wachten, is ze dan eindelijk helemaal klaar.

afgebakken

Shiny and tasty!

Het brood doet het goed bij een kom soep om te dippen of besmeerd met een (zelfgemaakte) kruiden roomkaas, misschien zelfs wel met heksenkaas……  heksje
Maar zonder alle poespas is ook heel smakelijk, bijvoorbeeld met gesmolten boter of olijfolie om in te dippen.

Hmmmm, eet smakelijk en geniet van de aankomende lente!

metboterenthee

Lekker met gesmolten boter om in te dippen, en een potje kruidenthee. Als je niet van boter houdt, ook lekker met een flinke kledder nutella. zoals Nick 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *