Zelf sojamelk maken

Sommige dingen zijn duurder en ingewikkelder om zelf te maken versus in de winkel kopen (*kuch* mozarella *kuch*). Neemt niet weg dat het leerzaam, lekker en leuk is, maar goedkoper of makkelijker…not really.

Soms zijn er dingen die het wel waard zijn om zelf te maken. Niet alleen vanwege de kosten maar vooral vanwege de smaak en ook controle over de ingrediënten, als je daar bezorgd over bent.

Sojamelk is er, naar mijn mening, een in deze categorie. Het spul uit de winkel smaakt voor mij vaag naar krijtpoeder en dat wordt erger naarmate je bij de bodem komt, zelfs als je het goed geschudt hebt, brrrr. Ook zitten er vaak ingrediënten in die je wellicht wil vermijden of niet nodig hebt zoals suiker, zout en stabilisator, tenzij je de duurdere bio opties koopt want die bestaan meestal wel uit sojabonen en water…nothing more but you pay more.

Dus kosten besparen, daar valt wel over te discussiëren. Niet iedereen vind een besparing van een euro of anderhalf opwegen tegen het werk wat je er zelf voor moet verzetten. Laat ik het even uitrekenen en dan kan je zelf beslissen of het de moeite waard is. 😉

Handig om te weten: 200 gram/1 US cup gedroogde bonen en 1 liter water/ +/- 4 US cups  maakt 1 liter sojamelk. Het daadwerkelijk bereiden van de melk kost je hoogstens 30 minuten. Voorbereidend werk: de bonen minimaal 8 uur, of een nachtje, laten weken in ruim water.

Een pak gewone gedroogde sojabonen kost zo’n 1.60 per 500 gram, als je het bij een willekeurige aziatische toko koopt. Dan is je zelfgemaakte sojamelk 0.64 cent per liter. Dat is bijna de helft van wat je betaald voor de ‘huismerk’ sojamelk. Je bespaard hier 0.41 cent op het huismerk van 1.05 euro.

Een pak biologische sojabonen van een bekende eko-super kost 1.80 euro per 500 gram. Je zelfgemaakte bio sojamelk kost 0.72 cent per liter. Dat scheelt 1.27 euro per pak als je normaal gesproken de bio kant-en-klare A-merk sojamelk zou kopen voor 1.99 euro.

Dus, als je regelmatig sojamelk slurpt is zelf maken zeker wel centjes besparen. Helemaal als je de ‘schone’ bioversie drinkt.

Genoeg rekenwerk, het is wel duidelijk volgens mij… Maar hoe maakt je dan die lekkere, romige, goedkopere en vooral schone sojamelk? Nou, zie daarvoor het recept hieronder 😀

Welke keukenspullen heb je nodig:

  • Blender of foodprocessor
  • Zeef
  • Kaasdoek of een schone panty(kous)
  • Lepel
  • Pan met minimaal 1.5 liter inhoud
  • Maatbeker
  • kom of grote bak

Welke ingrediënten:

  • 200 gram gedroogde sojabonen
  • 1 liter water

Voorbereiding:

Week de sojabonen minimaal 8 uur, of een nacht, in ruim water.

Klaarmaken:

Gooi het weekwater weg en spoel de bonen af.

Vul een bak met water en doe de bonen hierin, masseer, wrijf en kneed (mag best met wat kracht) de bonen met je handen zodat de velletjes loslaten. Giet het water door de zeef in een lege bak zodat je het meerdere keren kan gebruiken en de velletjes kan weggooien. Herhaal dit totdat de meeste velletjes weg zijn.

Het is belangrijk dat er zo min mogelijk velletjes om de bonen blijven zitten, dat zorgt voor een betere smaak. Ze hoeven niet allemaal weg, maar doe je best 😉

Doe ze bonen in de blender met 1 liter water en blender alles tot het een witte melk is, paar minuten afhankelijk van je blender. Giet het prutje vervolgens in een zeef met kaasdoek (of panty), boven de pan, en wring zoveel mogelijk melk uit het prutje.

Het overgbleven prutje kan je bewaren, het heet okara, schijnt dat je er mee kan koken maar daar heb ik nog geen ervaring mee (google will help you out). Of je gooit het op de composthoop/in de groene bak/vuilnisbak.

De sojamelk is nog niet klaar, hij ruikt ook een beetje vreemd naar vers gemaait gras…dus nu nog niet opdrinken 🙂 de sojamelk moet nog gekookt worden. Als je dit niet goed doet blijft de melk naar gras smaken en ruiken, dus goed doorkoken!

Kook de sojamelk, onder voortdurend roeren, minimaal 3 minuten door. Pas op, het kookt makkelijk over. Gebruik een lepel of schuimspaan om het schuim af te scheppen.

Laat de melk afkoelen, komt er een vel op? niet roeren! Wacht tot het helemaal is afgekoeld en vis het er uit.

Gefeliciteerd, je  hebt zojuist je eerste liter sojamelk gefabriceerd. Zet het in de koelkast, in een afgesloten pot of fles, daar blijft het wel een paar dagen goed.  Voordat je het drinkt wel even roeren/schudden.

Stop het in een smoothie, je soja-latte, of drink het puur met een beetje vanille en zoetstof naar keuze/smaak.

Of gebruik het om zelf tofu mee te maken. Dat doe ik er het liefste mee want, ondanks dat het beter smaakt dan een pak uit de winkel, vind ik het nog steeds niet heel erg lekker om zo te drinken. Hoe je tofu maakt leg ik binnenkort uit in een nieuwe post!

Laat mij weten wat je van dit recept vindt, heb je het geprobeerd en vindt je het de besparing waard? Wat vind jij van de sojamelk uit de winkel v.s. homemade? Drink je wel graag sojamelk, of moest je het leren drinken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *