How-to Amandelmelk

Zelf sojamelk maken is een leuk experiment en ook wel handig, voor tofu en om mee te koken. Het smaakt zeker beter dan de versie uit de winkel maar ik sla eerlijk gezegd nog steeds geen hele beker sojamelk achterover, zelfs niet de zelfgemaakte variant, die transformeer ik liever in tofu. Eetbare sojamelk bevalt mij het beste.

maar, een plantaardige melk die ik wel met plezier drink is amandelmelk, en ook deze melk is supereenvoudig te maken.

In tegenstelling tot sojamelk is amandelmelk niet veel voordeliger om thuis te maken. Het heeft wel als voordeel dat je een melk krijgt zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen, en je gooit niets van de amandel weg want het restproduct is gedroogd amandelmeel. Daar valt toch ook wel iets voor te zeggen, en een beetje het make-your-own/DIY gevoel is ook wel wat waard vind ik. Maar voor de poen hoef je het niet te doen, tenzij je een speciaal adresje hebt voor goedkope amandelen in bulk ofzo.

Dus, hoe maak je dat, amandelmelk.

Dit recept maakt 1 liter amandelmelk, je kan het 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Wel even schudden voor gebruik.

Overigens, als je liever cashew, zonnebloempitten of rijstmelk wil… Gewoon dezelfde instructies volgen voor amandelmelk en dan blenderen en zeven. Yes, it’s that simple.

Dit heb je nodig:

  • 180 gram ongezouten amandelen, als je het jezelf makkelijk wil maken neem dan degene zonder velletje (geblancheerd). Anders moet je na het weken het velletje met de hand verwijderen. Als je een hardcore raw foodie bent neem dan de rauwe versie met vel en laat ze kiemen…geen idee of het beter smaakt ik heb het geduld er niet voor 😉
  • 1 liter water
  • een blender
  • een maatbeker
  • een zeef
  • een kaasdoek of theedoek, of desnoods een schone pantykous

zo maak je het

Week de amandelen in ruim water voor minimaal 8 uur, of de hele nacht. ‘s Nachts weken heeft mijn voorkeur, dan weet je zeker dat ze goed geweekt zijn.

Spoel de amandelen goed af, en als je pech hebt en de versie met velletje in huis had…(zoals ik) verwijder dan alle velletjes. Dit is beter voor de smaak, als je het velletje niet verwijderd krijgt de melk een bittere ondertoon. Zo kan je ook nog even gezellig alle amandelen goed bekijken. Nee, geen grapje, ik had een paar ‘vieze’ ertussen zitten en dat zie je pas als je het velletje eraf knijpt.

Doe de amandelen in de blender met 1 liter vers water, blenderen maar tot het een mooi wit geheel is. Ik laat mijn blender minstens 2 a 3 minuten op de hoogste stand uit zijn dak gaan.

Giet de inhoud van de blender door de zeef waarin je de kaasdoek/theedoek/pantykous hebt uitgespreidt,  en vang het op in een maatbeker of iets anders waar minstens 1 liter in past. Pers de amandelpulp goed uit.

En dat is het, klaar is de amandelmelk.

Drink het koud met een beetje vanille en zoetstof naar smaak, of gebruik het in een smoothie, koffie of havermout, ijsjes…facewash…haarconditioner? Zat mogelijkheden in elk geval 🙂

Het amandelpulp dat je overhoudt niet weggooien! Dit is amandelmeel en kan je prima gebruiken om mee te bakken.

Laat dit drogen uitgespreidt op een bakplaat bij de laagste temperatuur die je oven heeft of desnoods op het aanrecht afgedekt met een theedoek. Als het helemaal uitgedroogd is gooi je het nog een keer door de blender zodat het een fijn poeder wordt. Bewaar luchtdicht afgesloten, in de vriezer is het beste, voor als je iets wil bakken waar amandelmeel in moet. Amandelen zijn al duur genoeg, dus zo hoef je er niets van weg te gooien.

Succes met het maken van je eigen zoogdierloze melk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *